Lageweg 20, 9251 JW Burgum
Postbus 36, 9250 AA Burgum
0511-463535 | 0511-464040
Evden eve nakliyat parca esya tasima fiyatlar nakliye firmalari icin dogru yerdesiniz. Firmalarin listesi icin lutfen ziyaret ediniz. evden eve

De agrarische onderneming

Voor de agrarische ondernemer is de notaris geen vreemde. Niet enkel omdat de agrarisch ondernemer sinds oudsher gebonden is aan grond, maar zeer zeker ook omdat hij het belang inziet van goed vastgelegde rechtsverhoudingen. Vandaag de dag kan gesteld worden dat de moderne agrariër steeds minder gebonden is aan grond. Denk hierbij aan intensieve veehouderij, teelt op substraat in kassen, eb- en vloedsystemen, etc. Toch blijft de notaris een belangrijke schakel in de bedrijfsvoering. De rol van de notaris bestaat hierin voornamelijk uit coördineren van de samenwerking met andere specialisten, zoals accountants, belastingadviseurs en rentmeesters.

Een ander item vormt de beperkende wettelijke regelingen waar agrarische ondernemers mee te maken krijgen. Niet enkel de Nederlandse wetgeving is hierin belangrijk, maar ook op Europees niveau worden er drastische maatregelen genomen waar de agrariërs rekening met dienen te houden. De notaris kan fungeren als deskundig raadsman en vertrouwenspersoon bij uitstek als de agrariër bepaalde beslissingen neemt inzake de bedrijfsvoering.

Als het gaat om erfrecht is de band tussen de agrariër en de notaris bijzonder te noemen. Zowel de grond als het boerenbedrijf zijn sterk familiegebonden. Vandaar het grote belang van de juiste bedrijfsopvolgingsregelingen. De continuïteit van de voortgang van het bedrijf is niet enkel de zorg van de agrariër, maar zeer zeker ook van de notaris. Opvolging vraagt zorg en aandacht. De notaris vervult hierin een deskundige adviserende rol.

Meer weten? Het boekje ‘De agrarische onderneming’ is gratis te verkrijgen via ons kantoor.

Terug naar Ondernemingsrecht

Nieuws