Evden eve nakliyat parca esya tasima fiyatlar nakliye firmalari icin dogru yerdesiniz. Firmalarin listesi icin lutfen ziyaret ediniz. evden eve

Vragen over overdracht woning

Kan ik na het ondertekenen van de overdrachtsakte waarbij ik mijn huis in eigendom heb overgedragen direct mijn geld van de notaris ontvangen?
Nee, dit kan niet. Voordat de notaris tot uitbetaling kan en mag overgaan moet eerst een afschrift van de overdrachtsakte (leveringsakte) bij het kadaster worden ingeschreven. Daardoor gaat de eigendom van het huis over.

Daarna moet de notaris bij het kadaster controleren of er op de dag van ondertekening geen beslagen op de woning zijn gelegd of dat er nog een hypotheek is ingeschreven.

De zekerheid kan het kadaster pas na twee werkdagen na het ondertekenen van de akte geven. Daarna kan pas het geld worden uitbetaald.

Kan ik een deel van de koopsom contant betalen bij de notaris?
Ja, zolang de contante betaling niet meer bedraagt dan € 10.000,00. Bedragen boven de € 10.000,00 in contanten mag de notaris niet in ontvangst nemen. Deze regel is ingesteld om witwassen van zwart geld tegen te gaan.

Waarom moet mijn huwelijkspartner toestemming verlenen voor de verkoop of verhypothekering van mijn woning. Het huis is toch van mij?
In de wet is een regeling opgenomen ter bescherming van de echtgenoot die geen eigenaar is van de woning. Hierbij wordt overigens geen onderscheid gemaakt tussen het al dan niet hebben van huwelijkse voorwaarden.

Indien sprake is van de echtelijke woning (waaronder mede begrepen de vakantiewoning) die (mede)bewoond wordt door de echtgenoot die geen eigenaar is, kan deze woning niet worden verkocht of worden bezwaard met een hypotheekrecht zonder toestemming van die echtgenoot. Hiermee wordt voorkomen dat een echtgenoot, buiten zijn of haar medeweten, plotseling op straat zou komen te staan.

Terug naar vragen

Nieuws