Evden eve nakliyat parca esya tasima fiyatlar nakliye firmalari icin dogru yerdesiniz. Firmalarin listesi icin lutfen ziyaret ediniz. evden eve

Waarom een koopovereenkomst?

Ik heb een huis verkocht zonder tussenkomst van een makelaar. Nou hoor ik om mij heen dat ik verplicht ben om de koop schriftelijk vast te laten leggen. Is dit zo?
Vanaf 1 september 2003 moet de aankoop van een huis, een appartement of een vakantiewoning door een particuliere koper schriftelijk worden vastgelegd. Een mondelinge overeenkomst is niet geldig. In die zin dat een koper niet (doch een verkoper wel!) aan de mondelinge overeenkomst is gebonden.

In de koopovereenkomst staan de gegevens van de verkoper en de koper, welke woning het betreft, de koopprijs, de datum van levering en zaken als ontbindende voorwaarden in verband met de financiering of een huisvestingsvergunning, bodemvervuiling. Ook een koop-aannemingsovereenkomst van een nieuwbouwwoning moet schriftelijk.

De ondergetekende koopovereenkomst of een afschrift daarvan moet aan de koper overhandigd worden. Deze heeft vervolgens drie volle dagen bedenktijd. Binnen deze periode kan hij zonder opgaaf van redenen de verkoper berichten dat de koopovereenkomst wordt ontbonden en de koop dus niet doorgaat. Koper en verkoper kunnen afspreken dat de bedenktijd langer is dan drie dagen. Korter mag niet. De wet beschermt de koper dus in vergaande mate.

De bedenktijd gaat in op de dag nadat de koper (een afschrift daarvan) heeft ontvangen en eindigt in beginsel op de derde dag om 24.00 uur. Als de koper wil ontbinden, moet hij zorgen dat de verkoper dat bericht heeft ontvangen voor het einde van de bedenktijd. In verband met het bewijs kan zo'n mededeling het beste schriftelijk, bijvoorbeeld per fax met een verzendbevestiging. De Algemene Termijnenwet is van toepassing op de bedenktijd. Dit betekent dat feitelijk de bedenktijd langer kan zijn dan drie dagen. Twee van de drie dagen mogen geen zaterdag, zon- of feestdag zijn. Bovendien als de bedenktijd afloopt op een dergelijke dag, wordt zij verlengd tot de eerstvolgende dag die geen zaterdag, zondag of feestdag is.
 

Voorbeeld:  
Koopakte ontvangen op: maandag bedenktijd eindigt op: donderdag
Koopakte ontvangen op: dinsdag bedenktijd eindigt op: vrijdag
Koopakte ontvangen op: woensdag bedenktijd eindigt op: maandag
Koopakte ontvangen op: donderdag bedenktijd eindigt op: maandag
Koopakte ontvangen op: vrijdag bedenktijd eindigt op: dinsdag
Koopakte ontvangen op: zaterdag bedenktijd eindigt op: dinsdag


Is het bijvoorbeeld maandag waarop de bedenktijd eindigt tweede paasdag, dan eindigt de bedenktijd op dinsdag.

Terug naar vragen
 

Nieuws