Evden eve nakliyat parca esya tasima fiyatlar nakliye firmalari icin dogru yerdesiniz. Firmalarin listesi icin lutfen ziyaret ediniz. evden eve

Wat is een codicil?

Bepaalde erfrechtelijke regelingen behoeft u niet per se bij de notaris in een testament vast te leggen. Dit mag uiteraard wel indien daar behoefte aan is.

Voor het vermaken van inboedelgoederen (geen schilderijen en/of kunstvoorwerpen dus), sieraden en kleren voldoet een codicil.

Een codicil is een eigenhandig door u geschreven (dus niet typen en geen tekstverwerker gebruiken), gedateerde en ondertekende verklaring. De in een codicil vermaakte goederen moeten nauwkeurig (stuk voor stuk) worden beschreven.

Een codicil kan niet tezamen met een of meerdere andere personen worden opgesteld. Ieder dient zelf zijn eigen codicil te maken.

Ook kunt u in een codicil instructies geven voor uw begrafenis of crematie. Uiteraard is er ook nog het donorcodicil.

Voor 1 januari 2003 kon u ook een executeur benoemen bij codicil. Met ingang van 1 januari 2003 (datum invoering nieuwe erfwet) kan dit niet meer. Een executeur dient vanaf deze datum altijd in een testament te worden benoemd. Executeursbenoemingen voor 1 januari 2003 neergelegd in een codicil blijven hun rechtskracht behouden.

Het voordeel van een codicil is dat u het kosteloos kunt opstellen en snel kunt wijzigen. Verscheur het oude en schrijf een nieuwe. Het nadeel is dat uw codicil kan zoekraken of kan worden verduisterd. Het advies is om het goed op te bergen, bijvoorbeeld op het notariskantoor, of af te geven aan een vertrouwd iemand.

Daarnaast kunt u het notariskantoor altijd vragen uw codicil te beoordelen op rechtsgeldigheid.

Via contact kunt u per email de informatiekaart codicil opvragen. Op deze informatiekaart is een voorbeeldcodicil opgenomen.

Terug naar vragen

Nieuws